NO AIXAFARAN EL MEU POBLE. Transcorre en la Romania de principis del segle XVIII. El país, dominat pels turcs, és governat per uns prínceps tributaris del Sultà, que imposa la seua llei sobre Valàquia. Contra aquesta situació es revolta Nicolae Romanescu, que esdevé cap dels haiducs, bandolers patriotes en lluita contra els turcs i contra els nobles.
ENCARA QUE ENS CREGUEN VENÇUTS. El jove Constantin Nicoleanu va a la recerca de Tudor Vladimirescu, per fer-li arribar un missatge d’Alexandros Ypsilantis, cap de la revolta per alliberar les terres romaneses del domini del Sultà.
LA GUILLOTINA. París 1789. A Sandrine De Billancourt no le falta de nada. Es de familia noble, y Julie, su doncella, la viste y la acompaña todos los días al colegio en carroza. Hasta que un día el carruaje queda atrapado en una revuelta popular. La Revolución Francesa ha comenzado y la vida de Sandrine cambia radicalmente: ahora, escapar de la guillotina es la mayor preocupación.
SEGLE XIX
EL VIAJE DE LA EVOLUCIÓN. Darwin es ya famoso y polémico por su teoría sobre la evolución de las especies cuando, en 1865, decide escribir para sus hijos el relato del viaje que, con 23 años de edad, realizó alrededor del mundo a bordo del Beagle. Un viaje que cambiará su visión de la naturaleza y le hará comprender que todas las especies de plantas y animales están relacionadas y tienen un origen común. Durante cinco años, Darwin recorrió la selva tropical de Brasil y la cordillera de los Andes, la Tierra del Fuego, las islas Galápagos… De vuelta a su país, con sus diarios de viaje y las colecciones de animales y plantas reunidas, dedicó más de veinte años al estudio y a la reflexión sobre los fenómenos naturales antes de decidirse a publicar Sobre el origen de las especies (1859). Su teoría arrojó nueva luz sobre el origen del hombre. Los 1.250 ejemplares de la primera edición se vendieron el primer día. La batalla entre los creacionistas, partidarios de la inmutabilidad de las especies, y los evolucionistas no tardó en estallar.
PELL-ROJA, ROSTRE PÀL·LID. A mitjan segle XIX, van ser nombroses les famílies europees que van emigrar als Estats Units d'Amèrica. Allí, no solament van haver de lluitar contra les forces de la natura, sinó contra un enemic més fort i més perseverant: els pells-roges. Aquesta és la història d'un jove irlandés, educat en la por i el menyspreu als indis, que haurà de recórrer un dolorós camí per arribar a entendre i a estimar els senyors de les praderies. Amb Michael, el lector no solament entrarà a formar part del món sioux sinó que, a més a més, viurà una apassionant història d'amor i d'amistat.
UN GRITO DE LIBERTAD. México, 1810. Josefa vive feliz en su hacienda hasta que la mandan interna a un colegio para que aprenda modales de señorita. Allí, tras una aparente tranquilidad, se viven momentos de revuelta popular, de independencia.Son muchos los que apoyan la revolución, como doña Ana, la madre de Miguel, el chico con el que Josefa compartirá el descubrimiento de la conspiración y entenderá el sentido de la libertad que sus nuevos amigos buscan para México.
SEGLE XX
LOS CAÑONES DE DURANGO. Con una vieja fotografía y una carta de presentación, Salvador viaja en 1914 de España a México en busca de su padre, un oficial de artillería que lucha junto a Pancho Villa. Su búsqueda se convierte en una sucesión de emocionantes aventuras que lo obligan a luchar con los federales para escapar de los apaches.
CUIDADO CON EL CÓNDOR. La guerra del Chaco (1932-1935) que enfrentó a Bolivia y Paraguay sirve de fondo histórico a esta novela en la que se narra la vida de una campesina aymara cuyo padre ha sido reclutado por las tropas bolivianas. La obra responde a la intención de reivindicar a la población indígena frente a la preeminencia de la oligarquía criolla. El autor ha sabido desarrollar un argumento interesante y critica duramente a los conquistadores españoles y al clero católico, a la par que ensalza las virtudes de los misioneros baptistas canadienses.
LA CANCIÓN DE HANNAH. 1940, Francia. Louis vive con sus padres en una pequeña villa minera. La guerra es el tema central entre los clientes del Café de los Amigos, donde Louis trabaja ayudando a la señora Jean, pero que no interfiere en su vida, hasta que los nazis y la policía comienzan a arrestar judíos...
QUAN HITLER VA ROBAR EL CONILL ROSA. La vida d’Anna fa un gir amb l’ascensió de Hitler al poder. Son pare és un intel·lectual jueu i tota la família es veu obligada a marxar de Berlín. A Alemanya deixa moltes coses, però ha de fer el cor fort i, juntament amb el seu germà Max, trobar una llar entre les diferents residències que recorren en pocs anys i els canvis d’un temps marcat per la falta de llibertat.
EL DIARI D'ANNA FRANK. Tendra i terrible història d’una adolescent jueva, amagada durant dos anys, amb set persones més, en un espai molt reduït i secret. Podrà sentir en directe la veu d’aquells fugitius dels nazis, amb la vida que donen els diàlegs; i s’endinsarà, gràcies a les acotacions, en un lloc i un ambient que encarnen una de les pàgines més llegides de l’Holocaust.
EL NOI DEL PIJAMA DE RATLLES. Berlín 1942. La guerra no afecta la vida de Bruno, un noi de nou anys que viu en un barri residencial. Però un bon dia arriba a casa i es troba totes les coses empaquetades: el seu pare, membre de l’elit militar, ha rebut un nou destí i es veu obligat a marxar i instal·lar-se amb tota la família. Bruno s’avorreix i passa els dies obsessionat amb una tanca que s’alça davant la finestra de la seva habitació. Fins que no coneix Schmuel, el noi del pijama de ratlles, que viu a l’altra banda del filferro espinós, Bruno ni tan sol no comprèn que ja no és a Alemanya sinó a Polònia. Tampoc no és conscient del que passa fins que és massa tard per escapar els horrors que es viuen a l’altre costat de la tanca.
10.193 ESCUMA DE MAR. Joaquín Mas Catalán, ex-soldat de la República espanyola exiliat a França en perdre la guerra, tenia 27 anys quan, el 22 de juny de 1940, va caure presoner de l'exèrcit alemany a les Voges. D'allí va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen, i després a Gusen I. En 10.193 - Escuma de mar ens explica en primera persona el calvari que va viure fins al seu alliberament, el 5 de maig de 1945. De quina pasta estaven fets aquests homes, que foren capaços de sobreviure cinc anys en els camps d'extermini nazis? Quina voluntat o determinació els va empènyer a resistir proves tan infrahumanes com les que patien a diari? Té límit la maldat humana? Possiblement no, per desgràcia. Però les ànsies de llibertat tampoc, afortunadament.
ROSES NEGRES A KOSOVO. La guerra ha esclatat a Kosovo. Les bombes de l’OTAN castiguen el règim serbi i, sota amenaça de mort, la població albanokosovar es veu obligada a fugir en massa cap als països veïns. Milers d’exiliats entrecreuaran les seues vides en les caravanes de la mort. Deportats com ara Vuk Bukoshi, un excombatent de la guerra de Bòsnia, i Biljama Muthari, una filla de grangers, s’hauran d’enfrontar a l’èxode amb les úniques armes del desengany i de l’esperança. Roses negres a Kosovo és una història colpidora que ens aboca al cor mateix de la tragèdia dels refugiats, un drama inherent a la barbàrie en què s’han convertit les guerres modernes.
UNA AMPOLLA AL MAR DE GAZA. A Jerusalem, l'horror dels atemptats s'ha convertit en una rutina. Però la Tal, una noia israeliana de disset anys, no s'acostuma a tanta violència. Per tal de superar l'odi creu que ha de conèixer l'altra cara del conflicte, i aconsegueix posar-se en contacte amb en Naïm, un palestí de vint anys, per mitjà del correu electrònic. De primer el noi és molt eixut, però a poc a poc els dos joves superen els recels i sorgeix entre ells una amistat de debò.
LA MEMÒRIA DELS ÉSSERS PERDUTS. Vint anys enrere, la dictadura argentina va fer desaparèixer trenta mil persones. Els que no obliden els desapareguts continuen cercant la veritat. Per això, l'Estela descobreix de sobte aquesta realitat, quan li diuen que els seus pares no són els seus pares. Superada la reacció inicial, decideix investigar aquest passat sobre el qual no li han volgut parlar mai.
RETORNO A LA LIBERTAD. Argentina sufre la peor represión de su historia. Sandro, un joven argentino, viene a Madrid, con una beca para ampliar sus estudios de medicina. Se encuentra con Montserrat. Se enamoran y se casan. Así de sencilla es la historia hasta que la pareja se establece en Argentina. El nacimiento de Chelita y la detención de Montserrat y Sandro, sus padres, van a desencadenar una historia de dolor, tenacidad y lucha contra el abuso de poder en la que Marina, la madre de Montserrat, se convierte en protagonista fundamental. En efecto, quiere recuperar a su nieta pero las autoridades se lo deniegan. La batalla se le plantea a la abuela con toda su crudeza y peligro. Sin embargo, consigue recuperar a su Chelita y, al final, se convierte en un ejemplo de valor y de tenacidad.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada